Tesztelés

A projektjeinken a tesztelési szolgáltatásainkon keresztül biztosítjuk, hogy valóban az az elvárt eredmény kerüljön leszállításra, amiket a projekt elején a business analystekkel közösen az üzlet és az IT oldal megfogalmazott. Ehhez minden tesztelési ágat lefedünk, amellyel a kívánt eredményt elérhetjük:

Manuális tesztelés

A szoftverfejlesztés bármilyen módszertant kövessen is, meghatározó része a tesztelés. ISTQB nemzetközi minősítéssel rendelkező kollégáink otthon vannak a tesztelés minden fázisában, legyen az tesztelési stratégia megalkotása, tesztek tervezése, tesztadatok generálása, tesztesetek írása, futtatása, defektek megtalálása, jelentése, a javított hibák újratesztelése. Az adminisztrációt az elvárások alapján kiválasztott tesztmenedzsment rendszerben végezzük.


Munkatársaink egyesítik magukban a tesztelők legfontosabb tulajdonságait, mint precizitás, analitikus gondolkodásmód, jó kommunikációs képességek, konfliktuskezelés. Nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a tesztelendő rendszerek üzleti logikáját alaposan megismerjük. Minden tesztelési fázisban arra törekszünk, hogy a hibák minél előbb felszínre kerüljenek. A végfelhasználók támogatását, oktatását is saját feladatunknak érezzük.

Music%20box_edited.jpg

Automatizált tesztelés

Összetett szoftvertermékek esetén, ahol a funkciók rendszeresen finomodnak, fejlődnek, a fejlesztési folyamat szerves része a tesztelés. A gyakran újra tesztelendő folyamatoknál az emberi hibák kiszűrésére a tesztek automatizálása magától értetődő igény. Az automatizált tesztelés nagyságrendekkel gyorsítja fel az újrateszteléssel kapcsolatos folyamatot.  Az automatizálást a legkülönfélébb eszközökkel támogatjuk: akár a komoly vendorok robusztus termékeivel, de igény esetén szkript alapokon létrehozott megoldások felállítását is elvégezzük.

 

A tesztelés automatizálását változatos platformokon végezzük, legyen szó akár egy telefonos alkalmazás, egy web oldal, egy API felület vagy akár egy modul teszteléséről. A cél az emberi figyelmetlenség kiszűrésén túl minden esetben megtérülésben is mérhető legyen az eredmény, hiszen a tesztelés automatizálásával markánsan csökken a tesztelés költsége.

Robot%20on%20Wheels_edited.jpg

Robotizáció

A robotizáció (Robotic Process Automation, RPA) során folyamatok automatizálását végezzük el. Ennek kapcsán korábban kollégák által végzett tevékenységeket szoftveres úton automatizáljuk. Nem titok, hogy a komplexebb folyamatok esetén ez a módszer rendszerint több éves megtérüléssel kalkulál. Ugyanakkor fontos szempont, hogy a szoftverrel kiváltott folyamatok működése megbízhatóbb és idővel lényegesen olcsóbb, mint a manuális folyamat. Ügyfeleinknél az RPA tipikus felhasználási területei: számvitel, back office, humán erőforrás és kockázatmenedzsment.

people%20seated%20on%20table%20in%20room

Tesztanalízis

A tesztanalízis vagy tesztelemzés szerves részét képezi a szoftverfejlesztés folyamatának. A tesztelemzésnek meg kell jelennie a szoftverfejlesztési folyamat előkészítési, fejlesztési és tesztelési szakaszában is. Feladata a teszt tervek és protokollok kidolgozása, az alkalmazáskövetelmények és a tervezési dokumentumok elemzése, a különböző tesztek futtatása.

A tesztelemzés során képesek vagyunk gyorsan és hatékonyan szemléletet váltani a “nagy kép” és a “részletközpontú” megközelítések között. Fontos, hogy egyszerre tudjuk fejlesztési és felhasználói szemszögből vizsgálni ugyanazokat a feladatokat. A tesztelemzés során biztosítjuk, hogy az összes létrehozott teszteredmény megfeleljen mind az iparági előírásoknak, mind a vállalati szabványoknak. Magas felkészültségű, gyakran business analyst kollégáink az üzleti specifikáció ismeretében alkotják meg a teszt stratégiát és a teszt eseteket. Amennyiben az eredeti üzleti specifikáció nem tér ki minden, a fejlesztés szempontjából fontos részletre, az eredeti dokumentum aktualizálását is elvégezzük.

 

A legértékesebb feladatunk azonban a tényleges tesztelési tevékenység, a kapott teszteredmények elemzése és azok riportálása a döntéshozók számára. Segítségünkkel az elkészült alkalmazások valóban azt az üzleti célt képesek kiszolgálni, amelyet az ügyfelünk már a kezdetekkor definiált.

From%20last%20in%20the%20league%20to%20p

Tesztmenedzsment

Mit is csinál egy jó tesztmenedzser? Leegyszerűsítve ő az, aki a tesztelési folyamatot megtervezi, irányítja és nyomon követi. Összefog minden teszteléssel kapcsolatos feladatot a projekt kezdetétől a projekt befejezéséig beleértve a tesztstratégia kialakítását, teszttervezését és becslését, tesztmonitorozást, konfigurációmenedzsmentet, kockázatok kezelését, incidensmenedzsmentet, stb. Munkája során folyamatosan tájékoztatja a projekt vezetését a tesztelésről, kapcsolatot tart a megrendelői oldallal, biztosítja az információ áramlást mind a projekt résztvevői, mind pedig a tesztelő csapat felé.

 

A tesztmenedzser (TM) az, aki a projekt életében vezetői szinten képviseli a tesztelő CSAPAT érdekeit. Annak a csapatnak az érdekeit, melynek összehangolása a TM legfontosabb feladata. Egy sportcsapatban is hiába van sok kiválóbbnál kiválóbb játékos, ha nincs edző, akkor nincs, aki összecsiszolja őket és a siker elmarad. Ugyanez igaz a tesztelésre is. Kell valaki, aki megfelelően edzi, vezeti őket annak érdekében, hogy az egyénileg amúgy kiváló szakemberekből álló team az egységnek köszönhetően könnyen átvészelje a nehézségeket és a projektet sikerrel zárja. Mi hiszünk abban, hogy a nálunk dolgozó szakembereknél mind a tudás, mind a kimagasló emberi hozzáállás és hozzáértés megvan és erre bátran tudunk alapozni munkáink során.

Startup%2520Development%2520Team_edited_